kleuren alchemie


Februari 2020 | Amsterdam | Nederland | Huis Marseille, Museum voor Fotografie | Tentoonstelling: FloraChromesResiduen Amsterdam door Arja Hop en Peter Svenson.

Arja Hop en Peter Svenson onderzoeken met een combinatie van fotografie, alchemie en ecologie hoe planten reageren op de omgeving waarin ze groeien. In dit project 'Residuen Amsterdam' brengen ze fotografie en botanische alchemie op een bijzondere manier samen. Ze onttrekken kleurstof aan een plant en brengen die rechtstreeks aan op film en drukken deze vervolgens analoog af.

Zo hebben ze planten die in Amsterdam in het wild voorkomen verzameld en hiervan poëtische beelden in de stad gemaakt. Deze beelden lijken erop te wijzen dat de intensiteit van de plantkleur wordt beïnvloed door de leefomstandigheden van de plant. De tentoongestelde foto's worden in zwart wit geëxposeerd wat een mooi contrast geeft met de gedestilleerde kleurstalen van de planten. Door uiteindelijk 273 kleurstalen in een strakke matrix te presenteren ontstaat er een prachtige staalkaart van gradaties van kleuren van de planten van Amsterdam. Persoonlijk vind ik het heel verassend dat dit een kleurbeeld opleverde met veel warme tinten, terwijl ik verwachtte dat het spectrum uit meer neutrale en groene kleuren zou bestaan.


Back to Top