Muurschilderingen in Orgosolo, Sardinie


Mei 2019 | Dankzij de film Banditi a Orgosolo (Vittorio de Seta) is dit dorp op Sardinië beroemd en berucht. Inmiddels zijn de meeste bandieten met pensioen, maar saai is Orgosolo zeker niet, ze hebben het hele dorp voorzien van muurschilderingen. 

De eerste muurschildering van Orgosolo is gemaakt door een groep Milanese anarchisten in 1969. Al snel volgden er meer. Zowel de lokale bevolking als kunstenaars van buitenaf gebruikten de muren van Orgosolo als klankbord voor hun ideeën. De meeste muurschilderingen gaan over sociale, historische of politieke thema’s. Er zijn inmiddels meer dan 150 verschillende muurschilderingen te zien in het dorp, in een bonte verzameling aan stijlen: veel cubisme, wat surrealisme, een beetje trompe-l'oeil. 

Wat mij vooral fascineert is hoe het dorp met zijn smalle straten samen met de muurschilderingen een geheel vormt. De eenvoudige huizen, het verweerde stucwerk en hout, de vlakverdelingen in de muurschilderingen, de gemelangeerde kleuren. Het is een super leuk 3d-canvas. Je loopt in een bijna levend geworden pamflet en bent even onderdeel van de strijd. Inspirerend!


Back to Top