collectors item - embroidered roses

à € 15,-


Bovenstof: geborduurde rozen, vintage collectie Alexander McQueen.
Voeringstof: 100% katoen.



Ik verzamel al vele jaren mooi textiel van over de gehele wereld. Inmiddels heb ik een behoorlijk archief vol met inspirerende, mooie stukken. Voorheen gebruikte ik deze vooral bij mijn werk als prognose-stylist via mijn bureau Style Council. Tegenwoordig gebruik ik ze ook voor de lampenkappen die ik maak voor mijn vintage Cornelis Johannes lampen, maar veel van deze materialen liggen geduldig te wachten tot ze als inspiratie kunnen dienen voor nieuwe ontwikkelingen.

Aangezien ik sinds kort begonnen ben met het maken van unieke, handgemaakte mondkapjes heb ik besloten ook een aantal stukken uit de textielcollectie hiervoor te gebruiken. 

De Britse ontwerper Alexander McQueen was een ontwerper die naast fantastische damescollecties ook hele radicale herencollecties maakte. Er was een periode dat hij het gebruik van geborduurde rozen voor zowel zijn mannen als vrouwen ontwerpen tot zijn handelsmerk maakte. Ik vind het altijd fascinerend hoe een goede ontwerper één gegeven heel kundig steeds opnieuw kan uitvinden en toepassen waarbij er een mooi eigen handschrift ontstaat. De stof met zwarte geborduurde rozen waar ik dit mondkapje van heb gemaakt komt uit één van zijn herencollecties. Omdat het borduursel nergens hetzelfde is zijn de fragmenten die ik voor het kapje uit de stof haal wel altijd verschillend.

McQueen staat bekend als een controversieel ontwerper, wiens werk getuigde van een combinatie van gedegen werkervaring, uitgesproken Brits kleermakerswerk, de fijne vakkundigheid van het Franse haute-couture-atelier en de onberispelijke afwerking van het Italiaanse product. Typerend in zijn ontwerpen is de steeds terugkerende dualiteit tussen breekbaarheid en kracht, traditie en moderniteit en veranderlijkheid en strengheid. Op zestienjarige leeftijd stopte hij met school en werd leerling bij de bekende Salvile-Row kleermakers Anderson and Shepherd en later bij Gieves & Hawkes. Hier leerde hij hoe pakken technisch in elkaar zitten. Vervolgens leerde hij bij de beroemde theaterkostuummakers Angels and Bermans verschillende manieren van patroonsnijden.

Op twintigjarige leeftijd, in 1989, ging McQueen werken bij de uit Tokio afkomstige, maar in Londen werkende ontwerper Koji Tatsuno. Tatsuno was bekend geworden door het werken met antieke stoffen.

Een jaar later, in 1990, werd McQueen assistent-ontwerper bij Romeo Gigli in Milaan. Daarnaast ging hij, bij de meest prestigieuze modevakschool te Londen, Central Saint Martins College of Art and Design, studeren voor een mastergraad. Hij had geen vooropleiding, maar werd toegelaten op basis van zijn sterke portfolio. Hij studeerde af in 1991.

Ook Bernard Arnault, hoofd van de Louis Vuitton Moët Hennessy - (LVMH)-groep, viel McQueens vakkundigheid op. Arnault bood de toen 26-jarige ontwerper een baan aan als hoofdontwerper bij het Parijse modehuis Givenchy. Zo werd McQueen in 1996 de opvolger van John Galliano, die naar Dior vertrokken was. Afgesproken werd dat hij per jaar tien collecties zou ontwerpen, maar ook mocht doorgaan met het uitbrengen van collecties onder eigen naam. Hoewel McQueen bij Givenchy wel wat ingetogener werd, verloor hij zijn rebelsheid niet. Zijn stijl, hoe succesvol ook, bleek te veel te botsen met de ingehouden elegantie waarom het huis Givenchy altijd bekendstond en bovendien weigerde hij Frans te leren en zich de Franse levensstijl eigen te maken. De samenwerking werd daarom in maart 2001 verbroken.

In oktober 2001 werd het contract met LVHM ontbonden. McQueen ging een partnerschap aan met de Gucci Group. Die kocht voor 54 miljoen Britse ponden aandelen in zijn bedrijf, en zou tien McQueen-winkels en in 2002 een eigen couturehuis in Parijs gaan openen. De samenwerking duurde tot aan zijn dood. Hij overleed op 11 februari 2010, op veertigjarige leeftijd. De ontwerper pleegde zelfmoord. Zijn dood wordt nog altijd beschouwd als een groot verlies voor de modewereld.

bron: Wikipedia.


Mondkapje:

  • Beschermt tegen een boete in het openbaar vervoer
  • Niet medisch goedgekeurd
  • Bedoeld om anderen te beschermen
  • Voorgewassen op 30 ºC
  • Voorzien van neusbrugklem
  • Bevestiging met zowel elastiek als lint
  • Verkrijgbaar in de maten L(heren) | M(dames)
  • Bestellen via: info[EMAIL BESCHERMD />]@[EMAIL BESCHERMD />]stylecollectors.nl
  • Betaling contant of via tikkie/betaalverzoek

Voor uitgebreide informatie zie introductie



Het borduursel is op één zijde van het kapje geplaatst.



Het luxe lint kunt u eventueel laten vervangen voor een elastieken 'easy fit' bevestiging.

Back to Top